Értéket adó önkéntes munka

Azért dolgozunk, hogy a város csendes és nyugodt maradjon.

Nyilatkoztunk az elmúlt hetek tapasztalatairól a Heves Megyei Hírlapnak.

Minden Polgárőr Társunknak köszönettel tartozunk az áldozatos munkájáért, ebben a mindannyiunk számára nehéz időszakban.


Tavaly januárban tizenegy fővel, egy másik egyesületből kivált tapasztalt polgárőrökkel indítottak, s azóta 27 főre emelkedett a taglétszám, jelenleg is folytatják a toborzást. Közel 30 év szakmai múlttal a fejlődés igénye miatt váltottak. – Az értéket adó önkéntes munka, az elhivatottság és a felelősség a bűnmegelőzésért, a gyermekek és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek támogatásáért vonzza hozzánk a hasonló gondolkodású embereket. Persze mindenkinek van egyedi oka ami erre az útra terelte. Köszönettel tartozunk városunk önkormányzatának, a megyei valamint az Országos Polgárőr Szövetségnek támogatásukért – mondta Juhász Gábor az egyesület elnöke.–

GYÖNGYÖS Ha a városba indulunk, most szinte biztos, hogy találkozunk egy polgárőrrel valahol. A Gyöngyös Város Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület viszonylag új a város életében, nemrégiben ünnepelték első évfordulójukat. – A járvány óta, naponta közös szolgálatban veszünk részt a Gyöngyösi Rendőrkapitánysággal, Marsi Zoltán alezredes irányításával a hatósági karanténban lévő személyek ellenőrzésénél. Valamint a városrendészettel közös szolgálatokban, Ferenczy Dániel igazgató felkérésére. A covid-19 előtt is együttműködtünk velük, de időnk nagy részét az önkormányzati rendezvények biztosítása és az iskolák, óvodák környezetében a balesetek megelőzése tette ki. Persze volt már olyan több esetben is, amikor eltűnt személy felkutatásában is segítségünket kérte a rendőrség – árulta el lapunk kérdésére Mácsár Lászlóné, a Gyöngyös Város Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület elnökségi tagja.

– Egyeztetés alapján a városban működő valamennyi bevásárló központ, szupermarket, illetve a piacok ellenőrzésénél teljesítünk szolgálatot. Gyöngyösön és a Mátrában lezárt összes parkoló- és kirándulóhely, játszótér ellenőrzése is feladataink közé tartozik. Mikor a városvezetés felhívással fordult a lakossághoz, egyesületünk azonnal csatlakozott az önkéntesekhez. Így kerültünk kapcsolatba Bárdosné Kocsis Éva önkormányzati képviselő asszonnyal, akinek koordinálásával az egész város területén, időseknek segítünk a gyógyszer, illetve postai küldemények kiváltásában, feladásában – részletezte.
– Lelkileg olykor megterhelő a munkánk, ám most sokan ellenségeskedés helyett inkább megköszönik a segítségünket. Az állampolgárok együttműködőek, egy-két kivétellel. Ezek valószínűleg azért vannak mert olykor kevés információ jut el az idős emberekhez és a vidékről bevásárlás céljából érkezőkhöz. Olykor nehezményezik a szájmaszk, és kesztyű kötelező használatát. Tapasztalatunk szerint a helyiek betartják és elfogadják Hiesz György polgármester intézkedéseit, hiszen ez mindannyiunk érdeke. Leginkább az egyedül maradt idősek védelmében. Ők egyébként azt hiszem most nehezebben viselik a bezártságot – fogalmazott Mácsár Lászlóné.

Forrás: Szabadi Martina Laura Újságíró
Heves Megyei Hírlap